Werken naar een stip op horizon met ontwikkeldoelen

MijnEigenPlan is vooral bekend van het praktisch ondersteunen in de dagelijkse taken en activiteiten met duidelijke en visuele planningen.

Maar wist je dat MijnEigenPlan ook kan ondersteunen bij juist de lange termijn? Hiervoor is het onderdeel "Ontwikkeldoelen" beschikbaar.

Het idee is dat je eerst, samen met de cliënt, een stip op de horizon plaatst. Waar wil de cliënt samen met begeleider en thuisfront naar toe werken? Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van een stukje zelfstandigheid.

Vervolgens kun je de stip op de horizon gaan onderverdelen in losse doelen. Wat is er voor nodig om de stip te bereiken. In het voorbeeld hierboven bijvoorbeeld: "Zelfstandig mijn huishouden gaan doen".Tot slot verdeel je de individuele doelen onder in losse taken waarmee je het doel kunt bereiken. Het idee is om deze taken zo praktisch mogelijk te maken. Bijvoorbeeld: "Zelf twee weken lang mijn badkamer schoon houden".

Hiermee maak je samen de vertaalslag van het abstracte "waar wil ik uiteindelijk staan" naar het hele praktische "zo kan ik dat bereiken."

Door samen regelmatig naar de taken te kijken en af te vinken welke volgens cliënt en begeleider gehaald zijn maak je de voortgang inzichtelijk. Uiteindelijk kun je zo alle taken onder een doel behalen en kan het doel zelf als behaald worden gemarkeerd.

Cliënt, begeleider en netwerk kunnen op elk moment inloggen op de online omgeving en zien wat de voortgang is. Geen dossier in een gesloten systeem maar juist heel toegankelijk! Uiteraard kun je ook hier weer afbeeldingen & verduidelijkende teksten gebruiken om het voor elk niveau begrijpelijk te maken.

Enthousiast over de ontwikkeldoelen? Het is inbegrepen in elk organisatie abonnement. Zie het tabblad “Ontwikkeldoelen”. Of neem contact met ons op voor meer informatie!

Vragen of feedback? Neem contact met ons op!