Speciaal voor gezinnen

Het kan erg lastig zijn om te beginnen met een structuur op te zetten.

Om je hierbij te helpen, hebben we deze animatie gemaakt. Hieronder vind je ook de tekst, zodat je die nog even rustig na kunt lezen.


 
Met MijnEigenPlan en de Plan Assistent kun je binnen 10 minuten een ochtendplanning maken: Klik hier!

Hoe breng ik eenvoudig
structuur aan in mijn gezin?

Ieder druk gezin heeft structuur nodig om goed te kunnen functioneren..

Maar als je één of meerdere kinderen hebt met ASS (Autisme, ADHD of PDD-NOS), dan is dit nog veel belangrijker. Voor hen, maar ook voor jou als ouder. Het is fijn om te weten wat en op welk moment dingen moeten gebeuren, zodat je meer structuur en voorspelbaarheid krijgt in het leven van jezelf en dat van je kinderen.

Uiteindelijk geeft dat een stuk meer rust voor iedereen in het gezin.

Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Vaak begin je als ouder heel enthousiast met een hele dagplanning, maar als je er nog weinig ervaring mee hebt dan is het goed om klein te beginnen. Begin bijvoorbeeld bij een moment van de dag, die op dat moment niet zo lekker loopt.

Ochtendplanning

Het is heel belangrijk om kinderen vanaf een jaar of 4 te betrekken bij het plannen. Begin bijvoorbeeld bij de ochtend. Ga samen kijken welke stappen er ’s morgens belangrijk zijn en in welke volgorde ze gezet moeten worden.

Als kinderen hierin mee kunnen denken, wordt het ook meer hun plan, dit zorgt ervoor dat kinderen meer gemotiveerd zijn er mee te werken. Maak samen met ieder kind hun eigen, persoonlijke plan.

Dus:

  • Start klein
  • Betrek je kind

Pictogrammen

Ook al kunnen kinderen lezen, tekst alleen is vaak niet voldoende. Zeker bij kinderen met ASS niet. Een hulpmiddel als MijnEigenPlan maakt het je makkelijk om pictogrammen te gebruiken.

Zorg dat de planning “leeft” binnen je gezin. Hang een uitgeprinte planning op een plek, die goed voor iedereen te zien is. Hang de ochtendplanning bijvoorbeeld ook op de kamer van het kind en neem de planning regelmatig met elkaar door.


App voor de smartphone

Heeft je kind een smartphone dan kun je ook een app zoals MijnEigenPlan gebruiken. Wanneer er een nieuwe activiteit op de planning start dan kan de telefoon een seintje geven. Eventueel kun je op afstand de planning aanpassen, zodat je kind altijd up-to-date is.

Heb je een planning voor de ochtend en verloopt dit een aantal dagen goed, dan kun je het uitbreiden met een middagplanning. De schooldagen verlopen meestal wel hetzelfde en vaak alleen een sportclubje zal afwijken van een dag. Al snel kan je de avond ook mee plannen. Vergeet je kind hier ook niet steeds bij te betrekken!

Dus:

  • Start klein
  • Betrek je kind
  • Laat de planning leven
  • Meer mogelijk met een app
  • Uitbreiden! (Betrek je kind)

Aaneengesloten planning

Zorg voor een aaneengesloten planning. Je kan momenten inlassen van ‘vrij spelen’, maar voor sommige kinderen is het dan nog fijn om hier sturing aan te geven.

Wees royaal met complimentjes als je kind zich aan de gemaakte planning houdt.

Het is ook belangrijk om regelmatig te vragen of zij de planning nog vinden lopen en of zij denken dat er iets in veranderd moet worden.

Beloningssysteem

Als bepaalde momenten altijd moeizaam verlopen, bijvoorbeeld de ochtend, zou je er in de beginfase een beloningssysteem aan kunnen hangen. Spaar bijvoorbeeld voor een beloning als het je kind lukt om zich aan planning te houden. Dit kan bijvoorbeeld via het sparen van stickers (leeftijdsafhankelijk). Bij een bepaald aantal stickers krijgt je kind een gewenst cadeautje of activiteit. Dit kun je ook doen in de app van MijnEigenPlan!


Weekenden

De weekenden zijn voor veel gezinnen een crime. Er wordt wisselend opgestaan en er staan niet altijd vaste activiteiten gepland. Al snel in de morgen, bedenk je je als ouder; “dit kan wel eens een lange dag worden”.
Daarom juist in de weekenden is een planning/structuur erg belangrijk.
Sta toch op een vast tijdstip op (dit kan natuurlijk later zijn in het weekend, maar niet te laat).
Structureer de weekenddagen vast voor, maar bouw ruimte in voor verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld tussen 10:00 en 12:00 uur en tussen 14:30 en 16:30 uur. Deze geplande activiteiten kan je dan een dag van te voren bespreken met je kind. Zo blijft er iets van spontane momenten over, maar hou je je toch vast aan een vaste structuur.

Jongeren en structuur

Jongeren in de puberleeftijd zijn soms moeilijk te overtuigen van het belang van een vaste planning. Probeer daarom hulpmiddelen te vinden die aansluiten bij hun belevingswereld. Zo heb je de app Mijn Eigen Plan, waarbij de planning te zien en in te vullen is via de smartphone. Dit maakt het vaak een stuk aantrekkelijker voor hen. Zeker in de Puberleeftijd is het van belang dat hen hun plan is. Probeer hen te motiveren zelf de regie te nemen over hun planning. Het mooiste is als je als ouder alleen zou hoeven monitoren.

Structuur in je gezin!

En dan heb je structuur aangebracht binnen je gezin. Het loopt en je ziet dat het werkt!

Maar dan, na een aantal weken komt de klad erin. In eerste instantie heb je het nog niet zo door wat er gebeurd, maar de kinderen worden weer drukker, er zijn weer meer conflicten en dan opeens besef je je dat de structuur weer ver te zoeken is.

Maar zodra je je dat beseft, dan kun je het oplossen! Het enige wat je moet doen is weer opnieuw de planning erbij pakken. Spreek hem weer door en bekijk waar aanpassingen nodig zijn. Hang m weer op of activeer hem online en hou je er weer aan. Voor je het weet zitten jullie weer op de goede weg!


MijnEigenPlan kan je hierbij helpen, probeer het zelf uit: Klik hier!

In de praktijk

Hier zie je een praktijkvoorbeeld van de familie Joustra. Met een duidelijke dagstructuur krijgt Jurjen de voorspelbaarheid die hij nodig heeft.